DIMAQ – školenie a certifikát digitálnych marketérov

DIMAQ professional
Zdroj: DIMAQ.sk

Na jeseň roku 2018 pripravilo IAB Slovakia certifikáciu pre odborníkov na digitálny marketing s názvom DIMAQ (Digital Marketing Qualification). Zjednodušene sa dá povedať, že je to taká maturita z online marketingu. Doposiaľ boli k dispozícii iba certifikáty so špecifickým zameraním, týkajúce sa väčšinou performance médií na efektívne spúšťanie reklamy na Facebooku alebo Google Adwords. Je bežné, že ľudia pracujúci v digitálnom marketingu majú zopár svojich oblastí, v ktorých sú doma, a zvyšné oblasti ovládajú skôr námatkovo, alebo možno ani netušia, že existujú :).

V DIGILINE sme dostali možnosť spraviť si kurz aj certifikát zdarma, a pretože vianočné kampane už boli u mňa naplánované, mal som čas sa venovať vzdelávaniu.

Certifikát DIMAQ združuje všetky rôzne témy, ktoré sa v online marketingu aplikujú. Znamená to, že držiteľ certifikátu získa všeobecný prehľad. Level znalostí, ktorý v rámci certifikácie absolvent získa, by som klasifikoval na úrovni pozície junior – “všetky základné pojmy sú mi jasné, v prípade potreby sa viem dostať do témy a pracovať s niekým skúsenejším na danej problematike”.

Témy sú rozdelené do 12 logických celkov:

Sylaby DIMAQ
Zdroj: DIMAQ.sk

Detailnejší popis, čo každá téma pokrýva, nájdete tu na stránke DIMAQ v sekcii SYLABY.

Samotný certifikát sa robí prostredníctvom testu (bez prístupu na internet), v ktorom treba stihnúť zodpovedať za 1 hodinu približne 60 otázok – presný popis celej skúšky je tu.

Ako prví účastníci certifikácie sme robili test v októbri 2018. Predtým sme prešli jednodňovým školením, ktoré v stručnosti prešlo všetky témy a poskytlo nám podklady na samoštúdium. Osobne som mal najväčšie medzery v témach programatickej reklamy a práve v marketingu, ktoré som zaplátal pár hodinami štúdia materiálov a linkov, ktoré sme dostali vo forme PDF (školili ľudia z agentúr, ktorí sú v tej-ktorej téme doma a denne ňou žijú). Certifikát nakoniec úspešne zvládli všetci prihlásení vrátane mňa, no pred skúškou bolo cítiť nervozitu. Všetci sme sa zhodli, že test nebol ľahký a oplatilo sa pripraviť – bez doučovania z materiálov by som to určite nezvládol.

Ak si niekto prečíta sylaby a budú mu všetky uvedené pojmy jasné, na školenie pred skúškou nemusí ísť. Ak niekto o niektorej téme nebude tušiť vôbec, určite odporúčam štvordňové školenie pre ľudí, ktorí sa s danými témami ešte nestretli. Zistiť, ako si na tom, sa dá týmto krátkym testom.

Pre koho je certifikát určený? Osobne si myslím, že každý, kto pracuje v tomto odbore, využije znalosti, ktoré certifikát pokrýva, alebo sa naďalej sa sústredí na tú sféru, ktorá je mu najbližšia. Ja odporúčam, prihlásiť sa dá tu.

Pridaj komentár